Elég volt a csokiból, előregyártott kekszből és cukrász sütiből, és szerettem volna valamit kisütni, amihez hozzá lehet nyúlni a rohangálós irodai napokon - mielőtt még jön A nyúl.
Különben is esett a hó, és olyan jó lett volna valami forró sütő okozta extra meleg, valami édes és fűszeres illat ebben a március végi havazásban.
Hát íme Ő, a Zab-X :
Hozzávalók
- 15 dkg zabpehely
- 15 dkg liszt (ha az egész Grahamliszt, akkor a keksz kicsit
keményebb lesz; így lehet akár fele fehér-fele Grahamliszt is)
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál barnacukor
- 2 evőkanál méz
- 3-4 evőkanál tej
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- csipetnyi só
+ fűszerezésnek: gyömbér (1 teáskanál), fahéj (1 kávéskanál), szegfűszeg (1 csapott kávéskanál), reszelt citromhéj, vaníliás cukor (1 kávéskanál)
+ ízesítésként 10 dkg valami. Pl.aszalt áfonya, vagy mazsola, vagy apróra vágott fekete csoki, vagy ezek keveréke.
Elkészítés
Egy tálban kimérem a zabpelyhet, lisztet, sózom, beleszórom a szódabikarbónát és az ízesítésnek szánt aszalt gyümölcsöt, vagy csokit és a fűszereket. (Fűszerezés kapcsán bátran engedd szabadjára a képzeleted pl. a fenti tipp szerint válogathatsz, vagy keverheted is őket. Én imádom ezeket a fűszereket és bátran használom is őket. Azt tudd, ha a semlegesebb ízeket kedveled, akkor a fenti mennyiségnél kevesebbet használj.)
Egy másik tálban (habverővel) összekeverem a szobahőmérsékletű vajat a cukorral, majd beledobom az egész tojást (na jó, a tojáshéj nem kell :-) és beleöntöm a mézet és tejet. Ezután a száraz hozzávalókat is beleöntöm a vajas-tojásos keverékbe és kézzel összegyúrom.
A sütőrácsra egy sütőpapírt fektetek, és erre teszem a tallérokat. (kb. 3 cm átmérőjű golyókat gyúrok, aztán lelapítom őket és így kerülnek a sütőpapírra. Így kb 15-18 db keksz lesz.)
Előmelegített sütőben 180 fokon sütöttem őket kb 10-15 percig.
10 perc elteltével érdemes megnézni őket – ekkor még világosnak és puhának tűntek – 15 perc után viszont meg már kicsit besötétedtek.
Tehát érdemes 10 perc után elzárni a sütőt és hagyni még őket odabent melegedni 5-10 percig.
A kisült kekszek a teljes kihűlésig még keményednek! Lezárt dobozban tartva a kekszek több napig frissen maradnak!