Leírás

Amikor az ízLelek nevet adtam, akkor egy táplálkozással és főzéssel kapcsolatos blogot terveztem. Azonban ahogy az élet formálja magát, úgy velem is ezt teszi. Tehát maradjunk annál, hogy ízlelek= kóstolgatok és figyelem, ahogyan a dolgok hatnak rám. Majd megmutatom ezt Neked is, és Te eldöntheted, hogy elkísérsz-e egy darabig ezen az úton.

Friss topikok

A Türelmes-almás története

2013.10.24. 13:57 Ízlelek

Most  egy finom almatorta receptet fogok megosztani veled.


Először is nevet akartam neki adni, és a színeiből leginkább az ŐSZI ALMATORTA kifejezés jutott eszembe, csak éppen rengeteg ilyen nevű sütemény létezik már. Aztán az egyéb hozzávalók neveivel próbálkoztam, és ott hasonló eredményre jutottam. Gondoltam Önismereti Almatortára is, bár ennyi erővel bármelyik konyhai alkotásomat illethetném ezzel a jelzővel.

És így lett TÜRELMES ALMATORTA

Hogy miért?

Itt volt a nyár, amikor néztem, ahogy az almák megjelentek a fákon. Majd vártam és vártam, hogy mikor jön már el az idő, amikor megérnek.
Hát eljött. És elkezdtek lehullani. Így aztán a lehullott almákat összegyűjtögettem, és különféle almás sütikkel próbálkozom, ez a mostani is ilyen.

A torta név a kör alakú tortaforma miatt van - és talán azért, mert ez az időigényes süti megérdemli, hogy ne pitézzük le, hanem szólítsuk tortának, a sütik királyának.

Azért is türelmes, mert ez a tészta az összegyúrás után jó, ha pihen. Hogy miért nem tudom, mégis vitathatatlan, hogy a frissen elkészített és kisütött tészta nem olyan finom, mint amit hagyunk pihenni egy fél napot. És azért is türelmes, mert türelem kell ahhoz, hogy 1 kg almát meghámozzak, megpucoljak, szeleteljek. Mivel számomra a főzés kikapcsolódás és meditáció is egyben, és mivel pontosan tudom, hogy IMÁÁÁÁDOM ezt a sütit,  így aztán ezt egyáltalán nem tartom elpazarolt időnek.

almatorta.jpg

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt átszitálva

10 dkg barnacukor (vagy bármilyen cukor)

20 dkg teavaj

1 egész tojás

1 egész citrom reszelt héja

csipetnyi só

A tészta elkészítése

 

A tészta hozzávalóit kézzel jó alaposan összekeverem.

(Liszt, bele cukor, szobahőmérsékletű vaj, egész tojás, és a többiek)

 

Hogy miért kézzel? Erre csak azt tudom mondani: próbáld ki! Próbáld ki akkor is, ha félted a körmöd, akkor is, ha undorodsz belenyúlni, hiszen gyerekként bizonyára Te is építettél sárból várat, vagy gyurmáztál, és ez az élmény ahhoz hasonlatos. Ha egyszer megérzed, hogy milyen érzés egy ilyen egyszerű süti-tészta száraz és nedves, puha és kemény hozzávalóit egy összefüggő, gyurma-szerű masszává összedolgozni, akkor onnan már csak egy lépés választ el a saját házikenyered elkészítésétől...

 

Ha már sima állagú, könnyen gyúrható és puha a tészta, akkor cipót formázok belőle, ezt a cipót betekerem egy darab folpackba és beteszem a hűtőszekrénybe pihenni. Szerintem ha 5-6 órát, vagy akár egy egész éjszakát áll, az lesz ideális, ekkor lesz finom porhanyós majd a végeredmény.

Hozzávalók a töltelékhez:

1 kg alma (esetleg többféle, vegyesen, legyen közte savanykás is!)
   meghámozva, kimagozva, vékonyra szelve

1 kis marék dió durvára vágva

2 kis marék szárított-aszalt gyümölcs mix, vagy mazsola

8 dkg cukor

1 egész citrom leve

3 evőkanál rum

1 púpos teáskanál őrölt fahéj

½ zacskó vaníliás cukor

1 dl tej

2 evőkanál vaníliás pudingpor (az a fajta, amit elvileg főzni kellene)

2 egész tojás

 

A süti összeállítása és a sütés

 

Először is kiveszem a hűtőből a korábban összegyúrt tésztát - ami mostanra kővé keményedett -, hogy amíg az almát előkészítem, addig az szobahőmérsékleten újra kezelhető tésztává puhuljon.

 

Az almákat meghámozom, kimagozom és vékony cikkekre vágom.

Beleteszem őket egy mélyebb tálba, rászórom az aprított diót és az aprított gyümölcs mixet, majd a fahéjat, a cukrot, citromlevet és a rumot.

 

Ha már a tészta formázható, lisztezett deszkán kb 0,5 cm-es vastagságúra nyújtom. (Ha nem vagy felszerelkezve a sütemény-készítés eszközeivel, akkor se csüggedj. A tiszta konyhapulton egy folpack gurigával is remekül lehet tésztát nyújtani, csak a nyújtás végén a folpackról a külső fólia-réteget tépd le és dobd el.)   A kinyújtott tésztalapot belehelyezem egy levehető falú torta formába (26 cm átmérőjű) úgy, hogy az oldalán is mindenhol bőven legyen belőle, és végül a tésztát a forma tetejénél körbevágom.

Bekapcsolom a sütőt 200 fokra.

A formába helyezett tésztalapra szépen ráhelyezem több rétegben az alma szeleteket (melyeket előtte kicsit lecsepegtettem. Nem kell, hogy száraz legyen!).

Egy tálban felverem a 2 tojást. Csomómentesen belekeverem a pudingport, a vaníliás cukrot és beleöntöm a tejet. Ezt az öntetet (egy kicsi kivételével) ráöntöm az almákra.

A korábban levágott tészta darabokat újra meggyúrom és hosszú hengereket nyújtok belőlük,

mellyel a torta tetejét berácsozom, végül a töltelékre körben kicsit ráhajtogatom a felül kilógó tésztarészeket. Végül a maradék tojásos-tejjel bekenegetem a tészta-rácsokat.

Az előmelegített, 200 fokos sütőbe beteszem a tortát és kb 45 percig sütöm.

Fontos, hogy a formában hűljön ki, csak ezután szeleteljük fel.

 

Ilyen szép meleg őszi napon tálalhatjuk dió- vagy vaníliafagyival is!

 

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása